Kártevők elleni védekezésről, kártevőirtás

Miért fontos a kártevők elleni küzdelem?

A kártevőirtó tevékenység nélkülözhetetlen feladat, mivel a kártevők káros baktériumokat hordozhatnak, szennyezik az ételeket és betegségeket okozhatnak. A baktériumokat szőrzetükkel, székletükkel és vizeletükkel vihetik át az élelmiszerekbe, ezen kívül súlyos károkat is okozhatnak az épületekben, mindennapi használati tárgyinkban.

Kártevők elleni védekezésről, kártevőirtás
Kártevők elleni védekezésről, kártevőirtás

Milyen élőlényeket nevezünk kártevőknek?

Általánosságban elmondható, hogy a kártevők olyan állatok, madarak vagy rovarok, amelyek közvetlenül vagy közvetve szennyezik környezetünket és az élelmiszereket. Például:

  • rágcsálók (patkány, egér)
  • rovarok (légy, csótány, poloska)
  •  madarak (galamb, varjú, veréb) és még sorolhatnánk.

Sokan úgy gondolják, hogy házilag megoldható a kártevőirtás azonban nem minden esetben hoz eredményt a saját kezűleg elvégzett munka. Nem véletlenül rendelkezések írják elő a vállalkozások rovarirtás és rágcsálóirtás tevékenységre vonatkozó szabályait. A kártevőirtó cégek által készített nyilvántartások tartalmazzák a kártevők jelenlétét, a helyiségek listáját ahol kezelést kell végezni, a kihelyezett csapdákat számozottan, a felhasznált irtószerek nevét és hatóanyag tartalmát. Mindezt olyan módon, hogy az épületet feltérképezve jelölnek meg minden kritikus pontot, majd ennek alapján jegyzik fel egy nyilvántartásba minden alkalommal az elvégzett munkákat. Ezen felül egy jó hírű cég az irtás mellett tájékoztatást ad a megelőző tevékenységekről, továbbá felhívja a figyelmet a kártevők elszaporodásának okaira és arra megoldásokat javasol. E cégekben az egészségügyi gázmester végzettséggel rendelkező szakemberek feladata sokrétű. Ide sorolható:

A HACCP rendszer kártevőirtó részének hatékonysága érdekében egy előre kidolgozott rendszer alapján járnak el. Itt elsőnek a nyilvántartást neveznénk meg, ami alapján folyamatosan figyelemmel követhető az előírt szabályok betartása, a kezelések nyomon követése. A rendszer fontos része a javító intézkedések feljegyzése, ahol az esetlegesen be nem tartott szabályokra és a felmerülő hiányosságokra hívják fel a figyelmet. Az akciótervben a kártevőmentesség érdekében elvégzett feladatok kerülnek feljegyzésre, így bármikor vissza tudunk nyúlni ezekhez az információkhoz.

Hívjon most