Hasznos és megfontolandó tanácsok bolha irtás kapcsán

A házi kedvence szokatlanul sokat vakaródzik? Esetleg a szeme sarkából látta, hogy valami felugrott a szőnyegen? Ha úgy gondolja bolhák jelentek meg otthonában, olvassa el cikkünket.

Hasznos és megfontolandó tanácsok bolha irtás kapcsán
Hasznos és megfontolandó tanácsok bolha irtás kapcsán

A bolhák jelenlétének felfedezése nehézkes és egyben kimerítő harc lehet életciklusuk miatt. A továbbiakban adunk egy kis útmutatót függetlenül attól, hogy egyedül vagy szakember segítségével szeretné eltüntetni a bolhákat.

A bolhák ektoparazitikus rovarok, vagyis a gazdaállatokon élnek. Emlősök és szárnyasok véréből táplálkoznak. Becslések szerint körülbelül 2500 bolhafaj létezik a világon. Magyarországon is sok faj előfordul. Vannak, amelyek egy gazdatesten élnek vannak, amelyek váltogatják táplálékforrásukat és akadnak köztük, amelyek az ember vérét sem vetik meg. A bolhák nem jelentenek közvetlen egészségügyi kockázatot napjainkban, csípésük azonban intenzív irritációt és viszketést okozhatnak, ami elég kellemetlen mind az emberek mind pedig az állatok számára egyaránt. A csípések kezelés nélkül elfertőződhetnek. A bolha csípéséről ismert, hogy bőrpanaszokkal jelentkezik, és akár súlyosbíthatja a légúti megbetegedéseket és szövődményeket.

Háziállatainknak (kutya, macska, szárnyasok) is okozhatnak kellemetlen napokat a bolhák, a viszketésen kívül a bolha nyála allergiás reakciókat válthat ki kedvencünknél. Hosszan tartó fertőzés mellett az állat szervezetében akár vérszegénység is kialakulhat.

A bolhák bármilyen melegvérű állaton megélnek, de legfőképp embereken, háziállatokon és rágcsálókon élősködnek. Ha éppen nem táplálkoznak akkor a forgalmasabb helyiségekben tartózkodnak, illetve ahol a háziállatok alszanak. A bolhákat és tojásaikat leginkább a szőnyegekben, kárpitokban találjuk meg. Ha viszkető kiütéseket talál magán és emellett bolhákat is látott környezetében, akkor nagy valószínűséggel elkerülhetetlenné válik otthonában a bolha irtás. Az emberek általában szégyellik, ha bolhafertőzést tapasztalnak, mivel a bolhákat gyakran a szennyezett környezet jellemzi. Ez egy általános tévhit! A bolhák nem válogatnak! Akárhogy is, elengedhetetlen a probléma megoldása hiszen nagyon könnyen elveszíthetjük a kontrollt felettük.

A bolhairtás kérdése megosztó lehet, javasoljuk azonban a professzionális kártevőirtó segítségét. A szakemberek megfelelő tudással és olyan rovarirtó szerekkel rendelkeznek, melyek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. Nem utolsó sorban tudják, hogy mennyi bolhairtó szükséges a hatékonyság érdekében.

Hívjon most