Csótányirtás a csótány fajok színes világában

Hazánkban a rovarirtás egyik leggyakoribb célpontja a csótány. A csótányok magas fokú alkalmazkodási képességét dicséri a tény, hogy világ bármely részén megtalálható valamely változatuk. Sarkvidéktől a trópusokig. Méretük is 1 centitől akár a 6 centiméterig terjedhet. Magyarország szélsőségektől mentes világa igazi paradicsom a számukra, így sokszínű palettán ábrázolható, hogy mely fajokkal találkozhatunk hazánkba.

Csótányirtás a csótány fajok színes világában
Csótányirtás a csótány fajok színes világában

Európa szerte, öt elterjedt fajt különböztetünk meg.

  • német csótány vagy muszkabogár (Blattella germanica) – Afrikából hurcoltuk be
  • amerikai csótány (Periplaneta americana) – ugyancsak Afrikából hurcoltuk be
  • konyhai csótány vagy svábbogár (Blatta orientalis) – őshazája ismeretlen
  • lapp erdei csótány (Ectobius lapponicus) – Magyarországon is honos
  • fakó erdei csótány (Ectobius pallidus)

Itthon, életünket leggyakrabban megkeserítő fajta ezek közül a konyhai és a német csótány. Általában a konyha, csatorna rendszerek lakója, így megjelenésükre is itt lehet számítani. Az irtás során minden esetben felmérjük az adott terület egyedi jellegét, hogy a csótányokat a legrövidebb időn belül tudjuk száműzni az érintett térből. A csótányirtást általában nagyobb területen kell végezni, mint ahol találkozunk az állattal. Minden repedés és cső remek járatokat jelent számára, és ki is használja a rendelkezésre álló teret. Az egész háztömb érintett lehet, akkor is, ha még csak egyetlen lakás konyhájában találkoztak csak egyetlen állattal.

Német csótány: Bár eredetileg Észak-Afrikából származnak, mára bármely éghajlaton megtalálhatóak. Leggyakrabban kórházak, vendéglátó ipari helyek területein találkozhatunk velük, de központi fűtéses házakban is előfordulnak. 13-16 milliméter hosszúak, és sötét illetve világos barna színeben jelennek meg. A hímek általában világosabbak.

Konyhai csótány: világszerte elterjedt faj, így hazánkban is gyakori. Színük lehet vöröses, barnás esetleg fekete. A kifejlett példányok 20-27 milliméteresek. A hímnek bár van szárnya, de mind a két ivar repülésre képtelen.

Vannak csótányirtó szerek, melyek nem csak a kártevők észlelése után támogatja a csótánymentes otthont, hanem távol tartják a kártevőket. A csótányirtás ilyenkor valójában megelőző jelleggel, az állat által frekventált területre kihelyezett mérgekkel történik, és egy egész lakóközösségeket védhet meg a hívatlan vendégektől.

A csótányirtás esetében különösen ajánlott a megelőző intézkedés, hisz gyors elszaporodásra képesek, így talán mire észleljük a problémát, már komoly támadást kell mérnünk a rovarkommandó ellen.

Hívjon most