Most kezdődik a rágcsáló szezon?

A nyár elmúltával, az egyre hűvösebbre forduló idő közeledtével, mindennapjainkat legfőképp azok a gondolatok határozzák meg, hogyan készüljünk fel a téli hónapokra és a közelgő ünnepekre. Így voltak ezzel nagyszüleink is akik az őszi hónapoktól kezdve folyamatosan töltötték fel az éléskamrát. A szüreti mulatságok után, az első nagyobb ilyen esemény a Márton napi liba vágás, melyet december elején már a disznóvágások követtek.

Ahogyan mi felkészülünk a sötét, hideg, nedvesebb, élelemben szegényebb időszakra, úgy készülődnek a körülöttünk élő állatok, növények is a hideg hónapok túlélésére. Többnyire ilyenkor jelennek meg otthonainkban a rágcsálók, hiszen ők is a melegre és a könnyen elérhető élelemre vágynak. Szerencsére ritkább az olyan eset, hogy patkány telepedjen be otthonunkba, inkább a kisebb méretű rágcsálók (egerek) találnak menedéket lakásunkban.

Ha mégis találkozunk patkányokkal, akkor közülük jellemzően a vándorpatkány az, amelyik előfordulhat környezetünkben. Megjelenése: hátán szürkésbarna, hasán halványabb színek variációja fordulhat elő. Az orra tompa, fülei kicsik, de láthatóak. Farka vastag és rövidebb a testénél. A házi patkány előfordulása Magyarországon viszonylag ritka. Neve pontosan meghatározza, hogy életközege az épületek, az ember közvetlen környezete. Külső megjelenése: hátán barnás szürkés, feketés színű, míg hasán sárgás, fehéres színű szőr figyelhető meg. Az orra hegyes és fülei nagyok. Farka vékony és hosszabb, mint a teste.

Házi egér a legjellemzőbb olyan rágcsáló, mely otthonunkban megtalálható. Előfordul bármilyen épített környezetben legyen az társasház vagy családi ház. Megjelenése: A háta barnás szürke színű, a hasán halványabb színek láthatóak. Hegyes orra, nagy fülei és mélye ülő szemei jellemzik. Nem fél az embertől, ezért az emberrel közvetlen lakótársi viszonyt létesít; megtalálható a lakásokban, padlástérben, álmennyezet felett, szerelőaknákban, tárolókban.

A rágcsálók gyakran az emberektől függenek, mert életben maradásukhoz szükséges táplálékot és búvóhelyet találnak az épületekben. A városok épületei számtalan olyan helyet biztosítanak, melyek a megtelepedésüket és folyamatos zavartalan szaporodásukat biztosítja. A pincéket és padlástereket nem gyakorta látogatják a lakók és a tárolt változatos tárgyak, olykor élelmiszerek biztosítják a rágcsálók számára a szükséges feltételeket. Családi házas környezetben a gyümölcsfák és a kertben lévő más növények biztosítják nyáron a táplálékot, aztán ahogy a napok egyre hidegebbé válnak a garázsba, pincébe, házba húzódnak be. Jelenlétük, nem csak kártételük miatt jelentős, de harapásukkal, vizeletükkel, ürülékükkel számtalan fertőzést terjesztenek.

Megelőzésre minden esetben a legfontosabb teendő, hogy a környezetben lévő túlburjánzott növényeket le kell vágni, ki kell tisztítani az elhanyagolt területeket. A fű folyamatos vágása zavaró a számukra és nem biztosítja a fészkelési lehetőségeket. Az épületeket felül kell vizsgálni és a lyukakat meg kell szűntetni. Törekedni kell arra, hogy olyan műszaki állapotokat tartsunk fenn mely a bejutásukat megakadályozza. Ha mégis bejutottak a rágcsálók az épületbe akkor mindenképpen bízza a Nova-Tox képzett szakembereire az irtást, mivel a rágcsálók rendkívül tanulékony állatok és ha nem megfelelően történik irtásuk akkor nagyon nehéz őket kiirtani.

Több olyan helyzettel is találkoztunk, hogy a lakó helytelen irtószeres és mechanikus eszközök használatával kiképezte a rágcsálókat és sem az irtószert később nem fogyasztották el, sem pedig a csapdákba nem mentek bele. A rágcsálóknál megfigyelhető, hogy a kisebb fiatalabb példányokat küldik előre, mint felderítőket és ha velük történik valami akkor abból az idősebbek tanulnak. Ha azt szeretné, hogy ne legyen gyötrelmes küzdelem a rágcsálókkal bízza a Nova-Tox szakembereire, akik megszabadítják a betolakodóktól és megelőző intézkedéseket tesznek a rágcsálók jövőbeni bejutásának megelőzése érdekében.

Hívjon most